Ballonvaren met de Hollandsche Ballonvaart Maatschappij

WAAROM BALLONVAREN BOVEN ZUID HOLLAND MET DE HOLLANDSCHE BALLONVAART MAATSCHAPPIJ? (HBM)

HBM is een klein ballonvaartbedrijf welke gedreven wordt door de passie van ballonvaarder en eigenaar Harry Velthoven. Met meer dan 1500 ballonvaarten  in de afgelopen 25 jaar boven de Randstad  mag je zeggen dat hij een ervaren ballonvaarder is. Waarom varen met Harry en niet met een ander ballonvaartbedrijf?

Harry: toen internet nog niet bestond vonden passagiers mij via mond op mond reclame. Als andere je aanprijzen dan betekent dit dat ze genoten hebben van hun ballonvaart. Betere reclame voor mij bestaat niet. Met de komst van internet is dit lastiger geworden. Zoek via google bijvoorbeeld ‘ballonvaart maken” en u krijgt een enorme waslijst aan ballonvaartbedrijven. Om je hier te onderscheiden is lastig. Ik ben een kleine ondernemer met een passie voor ballonvaren. Bewust kleinschalig, mijn passagiers staan centraal. Dat kan volgens mij alleen als je met kleine gezelschappen bent. U als lezer heeft mij gelukkig gevonden!

Zoekt u via internet naar een ballonvaart dan wordt u bedolven onder de informatie. Maar wat zijn nu de verschillen?

GROOT OF KLEIN BALLONVAARTBEDRIJF

Nederland telt meer dan 50 ballonvaartbedrijven. Dit zijn grote en kleine bedrijven. De kleine maatschappijen varen meestal lokaal in hun regio. Dit zijn net als Harry Velthoven ballonvaarders die naast hun dagelijkse werk een passie hebben voor ballonvaren. Zij bekostigen hun hobby of verdienen iets bij met passagiers tegen betaling mee te nemen in hun luchtballon. De grote bedrijven zijn commercieel ingericht, ballonvaren is hun broodwinning.

De grotere ballonvaartbedrijven varen uit commerciële overwegingen in de regel met grote ballonnen. 12 personen of meer aan boord is hier meer regel als uitzondering. Ballonvaartbedrijven met meerdere ballonnen huren vaak ballonvaarders in om hun ballonnen in het land te varen. Ook Harry Velthoven van HBM laat zich wel eens inhuren om in de Randstad voor derden een luchtballon te varen.

Alle ballonvaartbedrijven, groot of klein, hebben zich in Nederland aan dezelfde regels en wetten te houden. Er is dan in de basis geen enkel verschil in een groot of klein ballonvaartbedrijf.

 • groot ballonvaartbedrijf
 • bezit meerdere ballonnen
 • landelijke dekking
 • grote ballonnen met veel mensen aan boord
 • goedkoper door massa transport
 • u bent 1 van vele passagiers
 • klein ballonvaartbedrijf
 • bezit enkele ballonnen
 • lokale dekking
 • kleine ballonnen met kleine gezelschappen
 • duurder door kleinschaligheid
 • persoonlijk contact vanaf informatie aanvraag tot einde ballonvaart

BALLONVAREN IN MIJN REGIO!

De ervaring van de HBM is dat passagiers graag in een voor hem of haar bekende omgeving wil ballonvaren. Vanuit de lucht hebben zij dan herkenningspunten. Wij adviseren dan ook altijd te kiezen voor een lokaal ballonvaartbedrijf. Let goed op, vele bedrijven doen zich voor als een lokaal bedrijf maar zijn dit beslist niet. De kans dat u via “de kleine lettertjes” toch verzocht wordt elders uw ballonvaart te maken is hierbij aanwezig. HBM vaart uitsluitend in de Randstad. Bij oosten wind starten wij met onze luchtballon in de omgeving Utrecht om ons weer terug te laten drijven naar het westen. Wilt u in Friesland ballonvaren? Bel een lokale Friese collega ballonvaarder. Wilt u Rotterdam of een andere plek in de Randstad van boven bekijken? Bel Harry!

HOE VEILIG IS BALLONVAREN?

Er wordt van alles geschreven over veiligheid en ballonvaren. Het is eenvoudig, alle luchtvaarttuigen in Nederland moeten aan (luchtvaart) wetten voldoen. Of het nu een Boeing 747 of een luchtballon betreft, volgens de Nederlandse wet is er geen verschil. Hoge of lagere veiligheid is in Nederland meestal niet gekoppeld aan het gebruikte materiaal maar de mens die dit materiaal bediend, de ballonvaarder. De ervaring van de ballonvaarder en in grote mate de weersgesteldheid op het moment van de ballonvaart zijn van invloed op uw veiligheid. Harry heeft met meer dan 1500 ballonvaarten in de Randstad veel ervaring. Het is vooraf fijn om te weten dat Harry weet wat hij doet en bekent is met de omgeving waar de ballon na een uur varen weer veilig aan de grond zal komen.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN GROTE OF KLEINE LUCHTBALLONNEN?

Of een luchtballon nu groot of klein is, de technische werking is gelijk. Hoe kleiner het aantal passagiers aan boord hoe groter de beleving van uw ballonvaart.  Kleine manden geven u meer zicht rondom, het is zelf mogelijk om u te verplaatsen naar een ander ‘raam’. Bij grote ballonnen is dit niet mogelijk hier staat u met 3 tot maximaal 6 personen in een vak. Een grote luchtballon heeft 4 tot 6 vakken, een kleine ballon slechts 1! Een luchtballon met veel passagiers ontnemen u dus een deel van het uitzicht.

Harry legt uit: Ik maak wel eens de vergelijking met een vliegtuig. Of u met een groot passagiersvliegtuig of met een klein sportvliegtuigje vliegt. Het is allebei vliegen met een vliegtuig. Maar u zal het met mij eens zijn dat de beleving tussen deze 2 sterk verschillen! Dit verschil is vergelijkbaar tussen grote en kleine luchtballonnen.

Bij kleine gezelschappen heeft u hiernaast sneller een band met de ballonvaarder en zijn bemanning.  Uw kunt eenvoudig communiceren met de ballonvaarder die naast u staat. Stel uw vragen, want ballonvaren doe je niet elke dag!

En wat is er nu mooier dan te genieten van de absolute stilte die u kunt ervaren in een luchtballon. En ja, deze ervaring is met minder passagiers aan boord nu eenmaal makkelijker te realiseren.

WAT KOST EEN BALLONVAART?

Nederlanders zijn prijsbewust, de prijs van een ballonvaart is dan ook vaak doorslaggevend voor de keuze van het ballonvaartbedrijf. Dit vind Harry jammer, ballonvaren doe je vaak maar 1x in je leven. Om deze reden mag de ervaring dan ook maximaal zijn. Een vuistregel is: hoe lager de ticketprijs, hoe groter het gezelschap dat met u mee vaart. Onder een groot gezelschap verstaan wij meer dan 12 passagiers aan boord. In Nederland varen luchtballonnen die tussen de 20 en 35 passagiers in de mand hebben! Bij ons zult u niet verrast worden met nog 20 passagiers met u aan boord. Het advies van Harry: Investeert een paar tientjes meer, en beleef een geweldige ballonvaart die u nooit meer zal vergeten. U zult hier geen spijt van krijgen.

VERVOER ROND DE BALLONVAART.

Rond het vervoer zit wel verschil tussen de diverse ballonvaartbedrijven. Bij sommigen bent u verplicht om met eigen vervoer naar de startlocatie van de ballon te komen. Bij andere wordt u hier gebracht. Bij kleine gezelschappen reist u in de regel van begin tot eind mee met uw ballonvaarder en zijn bemanning. Bij grote gezelschappen reist u na de vaart vaak terug met een touringcar of moet u zelf voor vervoer zorgen. Bij ons wordt u opgehaald en na de vaart weer teruggebracht naar de ontmoetingsplaats. Uw piloot, Harry, en zijn bemanning reizen van begint tot eind met u mee.

WEERSOMSTANDIGHEDEN EN BALLONVAREN.

Ballonvaren is sterk afhankelijk van het weer.  Een luchtballon vaart bij rustig en droog weer net na zonsopkomst en 2 uur voor zonsondergang. Op deze momenten van de dag is de atmosfeer meestal  rustig. Het ene bedrijf zal bij minder gunstig weer toch trachten een ballonvaart te maken terwijl een ander kiest voor alleen echt mooi weer. Ja, en dan kan het voorkomen dat uw ballonvaart niet doorgaat en naar een andere datum verplaatst wordt. Wat u hier zeker weet is dat u een ballonvaart krijgt waarbij de weeromstandigheden en uitzicht optimaal zullen zijn! En neemt u van ons aan, Harry maakt uitsluitend ballonvaarten bij mooi en rustig weer.

In het kort:

 • Uw ballonvaarder is altijd Harry Velthoven
 • Ballonvaren vanuit diverse gemeentes in de Randstad
 • Bij Harry zijn maximaal 5 passagiers aan boord
 • Vervoer naar startlocatie en weer terug naar verzamelplaats
 • Alleen ballonvaren bij echt mooi weer
 • Een ballonvaart met Harry is niet de goedkoopste, maar hij tracht wel de beste te zijn
 • Een onvergetelijke belevenis!